Friday, August 22, 2014

Које особине има најбољи едукатор?

Најбољи едукатор је мајстор свог заната. Он савршено влада материјом свог предмета и спреман ја да одговори на питања или ако одговор у том тренунтку нема, да га потражи.
Најбољи едукатор је комуникативан и елоквентан. Изражава се јасно, прецизно и тачно, поседује језичку културу, надахнуто говори, уме да пренесе знање. Најбољи едукатор лако привлачи пажњу својих ученика, остварује интеракцију и заинтересује их за градиво.

Најбољи едукатор је иновативан и креативан. У настави примењује и нешто што није обухваћено наставним планом, а што ће заинтересовати ученике и допринети бољем разумевању градива.

Најбољи едукатор је мотивисан и ентузијастичан. Труди се, ради са вољом и ентизијазмом, воли свој посао. Само тако, интересовање и лепота предмета ће се пренети и на ученике.

Најбољи едукатор је стрпљив. Учење је свакодневни процес који полако обликује ученике у сваком погледу, док се они развијају друштвено, емотивно и интелектуално.

Најбољи едукатор је охрабрујући. Ученици ће погрешити много пута пре него што нешто науче. Најбољи едукатор мора бити спреман да им помаже и да их охрабрује безброј пута. Најбољи едукатор ће сваком ученику посветити онолико пажње колико је њему потребно да савлада градиво.

Најбољи едукатор је организован. Зна да организује рад на часу, у сваком тренутку зна шта хоће, уме да успостави и одржи радну дисциплину, има јасан систем рада.

Најбољи едукатор је праведан. Он је принципијелан, објективан и реалан у оцењивању, има једнак однос према свима, доследан је, држи дату реч.
Најбољи едукатор и сам мора доживотно да учи. Мора бити спреман на стална усавршавања, промене у образовању и у току са трендовима.

Како препознати Најбољег едукатора?

Мотивише и утиче на талентовану децу да напредују и науче више, води их на такмичења и остварује значајне резултате.

Сваки час је другачији и занимљив. Доноси предмете за показивање, огледе и тестирања. Користи различите стилове предавања и деца уче кроз презентовање, такмичења, игру и тимски рад.

Предаје и објашњава градиво све док свима у учионици не буде јасно. Организује допунску или додатну наставу ако је потребно, да би сви савладали градиво.

Труди се да увек буде насмејан и расположен. Спреман је на разговор и сарадњу, жели да саслуша сваки проблем и помогне да се реши.

Привлачи ученике и задобија њихову наклоност, уме да заинтересује, инспирише на рад и креативност.

Уважава личност ученика, не закида на оцени, није злопамтило, хоће да помогне и разуме ученике, уме да похвали, али тражи и одговорност, рад и дисциплину.

Организује ваннаставне активности за децу са циљем да се деца друже, социјализују и одрастају у позитивној атмосфери.

Има одлично опремљен кабинет. Кабинет најбољег едукатора говори о његовој посвећености. Ако је опремљен бројним реквизитима, приближиће градиво ученицима и представити га на један креативан начин. Кад школа не може да обезбеди средства за такво опремање, креативан едукатор ће сам пронаћи алтернативне методе да оствари свој циљ.

Ово су само неке од особина које вам могу указати на најбољег едукатора. Уколико мислите да се у вашој школи или вашем окружењу налази неки изузетан учитељ, наставник или професор, који се истиче и издваја од осталих предавача у школи, обавестите нас о томе. Пишите нам о његовим активностима, који је његов начин рада са децом и због чега је по вама он најбољи. Можда је баш он један од најбољих у Србији. Помозите нам да пронађемо најбоље.
http://zelenaucionica.com/

No comments:

Post a Comment