Tuesday, August 19, 2014

Какве играчке куповати деци?

Игра представља најважнији метод учења и то за децу свих узраста. Играјући се они се развијају, истражују, откривају, уче да комуницирају, крећу се и разумеју свет око себе. Исправан избор играчке изузетно је важан јер ће умногоме одредити начин на који ће дете стицати нека знање и вештине. Играчка треба да је прилагођена узрасту детета, те да му омогућава учење и истраживање. Ево неколико брзих савета за избор играчака:

- Потрудите се да купите играчке са ознаком ЦЕ. Та ознака је гаранција да је играчка произведена у складу са европским стандардима и нормама.

- Придржавајте се упутства о добу детета којем је играчка прилагођена. Играчке на којима је назначено да нису за децу млађу од три године, садрже ситне делове који представљају опасност од гушења.

- Реномирани произвођачи, истина, дистрибуирају нешто скупље играчке, али бољег квалитета. Они такође улажу у истраживања о корисности играчака у дечјем развоју, па према тим резултатима развијају своје стратегије.


- Није препоручљиво да купујете превише напредне играчке за доба детета. Ако нпр. детету од 3 године купите играчку која има ознаку 6 година, играчка би могла да постане извор фрустрације за дете, уместо да ужива у игри.

- Деца кроз игру развијају моторичке способности, па набавите и крупније и ситније играчке како би се развила подједнако и груба и фина моторика.

Играчке помажу деци да развију моторичке, социјалне, комуникационе и друге вештине. При избору такође треба пазити да су све врсте играчака подједнако заступљене како би дете имало прилику да се развија у свим правцима, пише Родитељство. Како би вам у томе помогли, припремили смо мали преглед играчака подељених у четири групе, према вештинама које развијају код деце:

Играчке које развијају разумевање света које окружује дете:

- пластелин или глина за децу - паткице, бродићи и друге играчке за купање - звечке - дечје оградице са различитим предметима за игру - играчке за грицкање - играчке које се слажу једна у другу (прстени, пластичне чаше...)

Играчке које развијају моторичке способности:

- трицикл (на гурање или педале, у зависности од доба детета) - играчке које дете може да вуче за собом - играчке које се слажу једна у другу (прстени, пластичне чаше...) - све врсте слагалица - лопта

Играчке које развијају социјалне вештине:

- лутке и плишане играчке - предмети из домаћинства (по могућности пластични) - сликовнице - лутке и предмети за луткарске представе - одећа за костимирање (или можда мамина стара хаљина)

Играчке које развијају комуникацијске вештине:

- сликовнице - музички инструменти - друге музичке играчке - пластичне и гумене животиње - телефон или моблни играчка.

Захваљујемо се Драгани Момчиловић на дивном тексту!
Преузето из групе МАЛА ШКОЛА!

No comments:

Post a Comment