Tuesday, January 27, 2015

Цвет какав нико нигде није видео

У великом краљевству живио је краљ са својом ћерком, принцезом. Једног дана појавио се зли чаробњак и отео је принцезу, одлетивши помоћу чаролије на своју магичну, чаробну планину. Краљ је одмах сазвао дворске чаробњаке да га саветују како вратити принцезу. Рекоше му да је затворена у пећини на магичној, чаробној планини, на којој је магична, чаробна ливада. На тој ливади расте магични, чаробни цвет, цвет какав још нико никада није видео. Када би се неко успео попети на планину и убрати цвет, тада би биле сломљене све чаролије злог чаробњака. Али, планину чувају многи дивови и змајеви, и нико се није усудио ни покушати попети се до цвета. Ипак, један је младић био довољно храбар и јавио се да покуша. Краљ је одмах позвао све на двору који би му могли некако помоћи. Краљевски ковач и оружар направио је најчвршћи оклоп и штит, и најоштрији мач.
Чаробњаци су бацили на младића чаролије да буде много јачи и издржљивији, а свештеници су га благословили да га чувају богови. Задњи се појавио дворска луда. Он је младићу дао малену, шарену кутијицу, са црвеном машницом и ситним избушеним рупицама. Иако су се сви силно насмејали луди и његовој кутијици, младић је кутијицу ипак ставио у џеп, премда нико није мислио да би она икако могла помоћи.
  Тако је младић кренуо и дошао до планине. Напали су га сви страшни дивови и змајеви чаробне планине, али он их је све победио помоћу свог оклопа, оружја, чаробне снаге и благослова. Али, када је доспео на врх планине, на магичну, чаробну ливаду, схватио је где лежи права препрека - све је на ливади било тако чудно и магично, да младић никако није могао погодити што је од свих тих чудеса цвет који тражи. И нико му никада ту није могао помоћи, јер тај цвет још нико никада није видео, и нико није знао како он изгледа. А био је тако чудан да нимало није личио ни на један цвет, и младић је сада само беспомоћно гледао. Ту му нису могли помоћи ни оклоп, ни мач, ни чаролије, па ни благослов. Не знајући више што би друго, извадио је из џепа ону шарену кутијицу којој су се сви смејали. И гле, из кутијице излети малена пчела, зазуји, и полети право на онај чудан, најчуднији цвет какав још нико није видео. А сада га је видео овај младић, схватио је да је то цвет, и убрао га је. Све зле чаролије су одједном биле сломљене, зли чаробњак је одлетео далеко, пећина се отворила, а принцеза је напокон била ослобођена.
М. Хузјак

No comments:

Post a Comment