Tuesday, January 27, 2015

Драга децо!!!

Драга децо,
ви много тога морате да научите пре него што доспете у свет одраслих, али једно је најважније, а то је да научите, и да се уверите, да је живот леп и да су људи добри онолико колико је у датим условима и околностима могуће. До тог знања доћи ћете само ако друге прихватите као себи равне и ако научите да поштујете живот око себе, не само живот људи већ и живот свих других жвх бића.

Сваки човек има своју радост и своју тугу. Сви живимо у истом свету али га различито видимо, доживљамо и прихватамо. У сваком од нас постоји нешто што зовемо својом душом. Управо она, наша душа, одређује наш живот.

Кад прочитате довољно бајки, и када довољно одрастете, сазнаћете да је ЖИВОТ највећа чаролија, највећа бајка и најсложенија загонетка овога света. Шта год да радимо, и колико год да смо стари, сви ми стално тражимо СМИСАО ЖИВОТА. И ако нисмо свесни, да бисмо живели, потребно је да наше биће осећа неки смисао. Живот је бајка у којој је свако главни јунак своје приче. Нису принчеви и принцезе само у бајкама. Свако од нас је свој принц или принцеза. То значи да је у свакој особи коју упознамо негде скривено нешто чаробно. Наше је да то чаробно тражимо у сваком. То ће нам омогућити да откријемо и упознамо животне вредности, љубав, доброту, људскост...

Све што треба у животу  да научимо јесте да  разликујемо смисао од бесмисла, добро од лошег и потребно од непотрeбног. И одрасли и деца имају своје три основне снаге: осећања, машту и памет. Ви деца се више ослањате на машту и осећања од нас одраслих. Ми се више ослањамо на памет. То је зато што имамо више животног искуства и што су нас машта и осећања више пута одвели на погрешну страну али то не значи да ми не поштујемо вашу машту и ваша осећања.

Прочитајте цео текст на http://www.kreativniucitelji.edu.rs/?page_id=80

Захваљујемо се http://www.kreativniucitelji.edu.rs/

No comments:

Post a Comment