Wednesday, September 17, 2014

Како написати састав


Састави су чест појам током основног и средњег школовања. А будимо искрени, мали проценат деце се радује овом задатку и са уживањем га извршава. Можда је разлог тај што не знате како да напишете добар састав, а нисте ни свесни колико је то заправо једноставно. Потребно је само мало посвећености и инспирација незауставно надолази…

Најпре мораш схватити суштину дела о коме треба да пишеш. Треба да из гомиле реченица закљушиш једну једноставну ствар. Шта нам дело поручује? Да ли прича о љубави (о каквој љубави), да ли прича о рату (о ком рату, зашто је дошло до њега), да ли прича о смислу живота (како га живимо а како заправо треба да га живимо), да ли прича о друштву, о пролазности или нечему што траје читав живот итд.

Увод и закључак – треба да буду кратки али ефектни. У већем броју случајева управо они утичу на оцену. Требало би да буду исписани у 2-4 реченице и да оне нису дугачке. Избегавај дуге реченице кроз читав састав, често замарају, не говоре ништа а и ти се сам/а запетљаш и на крају заборавиш шта си уствари хтео/ла да кажеш. У уводу пишеш уопштено о смислу дела, не о теми која се тражи, а у закључку – као што сам назив каже, износисш своје крајње мишљење о теми о којој си писао/ла.


Разрада – Најобимнији део састава. Већ у првој реченици “обавештаваш” читаоца о чему пишеш. Не треба да препричаваш дело, то није поента састава! Поента је да кроз разраду читалац схвати о чему говори дело али већином треба да буде твоје мишљење о њему. Дакле, пишес своје видјење, разумевање или неслагање са писцем, поистовећујеш се са ликовима, са ситуацијом. Покушај себе да ставиш на њихово место и размишљај зашто је неко одреаговао како јесте, зашто је то нешто морало да се деси, како би се ти на месту тог лика понашао а затим запиши.

Можеш да опишеш неку ситуацију у кратким цртама, а затим дајеш своје критике. Твоја критика може бити објашњена кроз неки цитат. У реду је да искористиш један ДО два цитата кроз читав састав и труди се да они не буду дугачки ( Грешите ако мислите да ће цитат од 4-5 редова да “скрати састав”, може само да га уцини недовршеним.)

Дужина састава – Састав не треба да буде ни прекратак ни предугачак. Идеална дужина састава је страна – страна и по А4 формата/ две стране А3 формата. То је сасвим довољно простора да се обухвати све оно што је битно. Професори више цене кратке саставе у којима је „пуно тога“ речено, тј. „захваћена“ је суштина теме, него оне дуже који нама као читаоцу не говоре ниста.

Савети

Избегавај да почињеш реченице са везницима.
Мораш разумети цитат који си искористио и објаснити зашто си баш њега употребио.
Разрада би требала да буде дуга приближно као 4 увода, али није правило.

Извор: www.kakopedija.com/

Преузето http://zelenaucionica.com

No comments:

Post a Comment