Tuesday, September 16, 2014

Активности занимања људи у млађој групи - занимање пекар

Ове активности нису концепт класичне припреме са свим детаљима већ "модерне игролике" активности- скраћени концепт(пројекат) који се зависно од умешности васпитача могу примењивати на различите начине.


У млађој групи можемо припремити такве игровне активности у којима ће деца моћи да развијају и богате свој речник, фину и грубу моторику, пажњу и способност повезивања и истраживања.

Пример игровне активности: Пекар

Активност 1:  Васпитач је обучен у бело одело а на глави има белу пекарску капу тако да поједина деца могу и открити занимање на основу самог изгледа васпитача. Поставиће питање деци: Ко нам меси хлеб, кифле, переце? Кад деца понуде своје одговоре, васпитач издваја тачне – „Тако је, децо, пекар меси хлеб, кифле, переце и још много укусних и хранљивих посластица“.  Подсетиће децу на песмицу коју су учили:
Пекар меси кифле,
меси и переце
зато му је радња
увек пуна деце.
Понављаће стихове и зајендо учити песмицу.
Активност 2: Позваће децу да заједно причају  причу по сликама о пекару.



Васпитач прати реакције деце,скреће им пажњу на најважније детаље: како је пекар обучен,  које је боје његово одело, који алат користи, како је расположен...
Причу по сликама у млађој групи мора да прати велика спретност васпитача као и познавање групе и њихових потреба.
  Активност 3: Васпитач подели децу у групе. Свакој групи да картице на којима су нацртани елементи пекарског прибора и неки други предмети познати деци,  али  који не припадају пекарском прибору. Саопштити  деци да је потребно  изабрати сличице са пекарским прибором.  Затим сваком детету дати бојанку са пекарским мотивима.  Док деца боје, васпитач их обилази и пита децу шта то имају да обоје, шта им се највише допада код пекара и тако даље. Код млађе групе помоћ деци за овакву активност је неопходна

Активност 4: Састојци и прибор потребан да се замеси тесто су на столу. Деца гледају док васпитач прави тесто. Васпитач објашњава како се то ради. Пита децу: Шта сам сада ја? Поделите извесну количину теста деци да испробају како је то местити тесто. Питајте их шта осећају, да ли им се свиђа, какво је тесто? Затим показати деци корпу са кифлицама, погачицама и осталим пецивом и примерено објаснити да су сви ти производи  настали од теста.


No comments:

Post a Comment