Monday, January 5, 2015

ПРОБЛЕМ СИТУАЦИЈА: ВАСПИТАЧИЦА И МАРКОВА МАМА

У вртићу и у школи постоји кодекс понашања учитеља, васпитача и родитеља. Остварити сарадњу са родитељима не само на нивоу преношења информација родитељима о детотовим активностима већ и укључивањем истих у живот и рад вртића/школе а све у циљу усаглашавања поступака у васпитању и образовању односно све у најбољем интересу детета.
Такође и васпитач / учитељ  и родитељ имају своје време, које обе стране желе да се поштујe.
Што се тиче родитеља он ће гледати ДА ЛИ ЈЕ КОРИСНО то што му је речено, да ли нешто може променити код свог детета тиме, да ли га је упутило на прави пут . Иначе уколико корисност  изостане, сарадња се прекида бесповратно..

Ситуација је разних, ипак ја ћу вам представити пример ситација како васпитач не сме да се понаша према родитељу а ни према детету тј ситуацију којом врло лако  можете изгубити родитеља као сарадника.. Ситуација је иначе измишљена, није смишљена с намером да увреди, већ да васпитачима који желе да уче и усавршавају се, једним тотално погрешним примером комуникације, помогне у даљем раду и сарадњи са родитељима. Комедија, пародија и сатира су увек били начини да се прикажу проблеми једног друштва а да притом никога не увреди..
ПРОБЛЕМ СИТУАЦИЈА:
ВАСПИТАЧИЦА И МАРКОВА МАМА
Снежана Црногорчевић
УЛОГЕ:
Марко
Васпитачица
Маркова мама

1. ДЕО
Марко је једно повучено дете које има проблем тепања и замуцкивања. Он иде у вртић и много се боји јавних наступа када на пример мора нешто да изрецитује пред својим другарима. Знамо да је код деце која имају говорних проблема ниско самопоуздање и да га треба подстицати а не срамити  децу пред другима посебно другарима пред којима сви они желе да буду битни. Дошао је и тај дан када је требало  почети са припремама за приредбу. Сви су одрецитовали свој део, дошао је ред и на Марка, Марко је сав тужан почео да рецитује свој део песме али вероватно од толиког страха при свакој речи је почео да замуцкује док су се друга деца подругљиво смешила. Васпитачица је устала са столице на којој је седела и љутито рекла пред свом децом да је он већ велики, да је срамота што не зна још увек како треба да говори,да треба тога да се стиди. У групи су настала подсмевања, гуркања, довикивања друге деце: "Муцко, муцко".. Марко је јуришом излетео из собе...
Од тада се Марко више није појављивао у вртићу...

2. ДЕО
После неколико дана појавила се и Маркова мајка,  чији бес на лицу није могао да се сакрије

МАРКОВА МАМА:  Добар дан, ја сам Маркова мајка. Можете ли на тренутак да изађете, желела бих да поразговарам са вама

ВАСПИТАЧИЦА: И, шта је са Марком, Не долази у вртић већ пар дана, дал није болестан? (васпитачица је питање поставила са таквом надменошћу иза које се крио весели осмех на лицу)

МАРКОВА МАМА: Марко је кући а у вртић не долази због вас. ( све време мајчиног излагања васпитачица је имала  иритирајући осмех на лицу). Ви као васпитач треба да помогнете деци да стекну самопоуздање, веру у себе посебно ако знате да имају неки проблем, а не да их психички повређујете и понижавате. Како сте уопште могли Марку пред целом групом да кажете да муца и да не зна да говори лепо, да није вредно као дете. Шта мислите да ли оно својим друговима сме поледати у очи и како се оно осећа сада?

ВАСПИТАЧИЦА: (васпитачица је иначе све време вртела главом у знак неодобравања и чуђења.) Ако сам вас добро схватила ви мене кривите а не себе што на време нисте обратили пажњу на своје дете. Не знам шта да вам кажем, до сада нисам имала овакав случај. Искрено се бојим да вас не увредим али моје је мишљење да сте размазили дете и да сада неко мора да му покаже право понашање. Можда сам била мало оштра али то је све у корист детета.

МАРКОВА МАЈКА: Прво ви сте веома нестручна особа, увредили ме нисте, сада ми је јасно да немам никакву корист од сарадње са вама и зашто дете не жели више да долази у вашу групу. Ваш случај сам предала директору, извините што сам вас задржала.

ВАСПИТАЧИЦА: Али мама, Марко је добро дете само је у тренутној кризи а ја се свим силама трудим да исправим њеове грешке у говору, знате ми у групи смо као једна породица и баш све смемо да кажемо једни другима.

МАРКОВА МАМА: (Само је погледала у васпитача, бијући јој све јасно, и отишла мирне савести решена да прекине сарадњу са психички неуравнотеженом особом која себе сматра васпитачицом)


No comments:

Post a Comment