Tuesday, September 30, 2014

12 стратегија реаговања када је дете непослушно


Деца пружају велико задовољство и дају смисао животу. Ипак, једном када одлучите да постанете родитељи, морате бити свесни да је васпитавање деце најодговорнији посао коме особа може да се посвети. То је посао од кога нема одмора и може да буде врло исцрпљујући. 


Стратегија 1- Држите се породичних правила 

Деца свих узраста треба да знају породична правила за све , да помажу  родитељима у пословима у почетку кроз игру , да заврше домаћи задатак , правила око спавања, оброка, до прихватљивог понашања према другима . Време за расправу о тим питањима је често исцрпљујуће и када ствари иду добро , а камо ли после инцидента. Седите са дететом и објасните која понашања нећете толерисати у вашој породици . Циљ није да спречите своје дете да икада прекрши правило , али да га научите , да када се прекрше правила, да морају да се сносе последице и да свако за своје грешке треба да преузме одговорност.


Стратегија 2 - Одаберите своје битке

Родитељство је исцрпљујуће довољно и када ствари иду добро , али када је неко од ваше деце немирно или се лоше понаша , тешкоће се умножавају . Дакле, одлучите како ћете потрошити мудро своју енергију ! На пример , ако ваша ћерка жели да носи панталоне које су превелике , јер јој је то стил , да ли заиста треба да почнете дан негативном нотом и да гњавите дете због лоших модних избора?С друге стране ,једна од најважнијих лекција је да не можете да промените своје дете , осим ако прво не промените свој став , који нас доводи до стратегије 3 .


Стратегија 3 - Не губите  живце уколико не реагују

Када сте сведок пркосног понашања код свог детета , не љутите се и не губите живце . Уместо тога , узети корак уназад и смирено реците детету да не одобравате понашање и да ћете то средити касније тј да ћете касније причати о свему томе. То ће подићи осећај страха у виду вашег детета , јер оно ће имати времена да размисли о сиромашним акцијама и потенцијалним последицама . Не само да користите време да се смирите , него што такође дајемо деци времена да то учине исто.

Стратегија 4 - Држите своју моћ

Када се укључите у расправу са својим дететом , ви им само даје већу моћ над ситуацијом . У ствари , ви учвршћујете перцепцију детета да они имају моћ да вас оспоре , што може довести до још пркоснијег понашања . Следећи пут кад ваше дете покушава да вам скрене у борби за власт над нечим само кажете : "Ми смо разговарали шта ће се десити ако то урадите . Не желим више да причам о томе ", и изађете из собе . Када изађете , узмете сву моћ са собом . Знајте да сте више ангажовати своје дете у аргументу и да сте му поклоноли више контроле.

Стратегија 5 - Будите доследни
-Нема друге шансе или преговарања
Не постоји универзални рецепт који можете да примените у васпитавању своје деце због тога што је свако дете индивидуално са јединственим карактеристикама а, са друге стране, постоји више стадијума развоја од којих сваки подразумева специфичне развојне потребе детета. Ипак, постоји једна веома важна ствар коју увек морате да имате на уму и коју ће вам наглашавати сваки стручњак који се на овај или онај начин бави развојем деце и која важи увек и за свакога без обзира на особине, пол или узраст. То је доследност.Доследност у васпитању значи да ће родитељи бити доследни у свом понашању и у својим захтевима према деци.
У реду је понекад бити и флексибилан али уколико се често дешавају промене у последицама одређеног понашања, дете ће схватити да уопште и не постоји правило везано за то понашање, а из перспективе родитеља, који упорно покушавају да ‘натерају’ дете да поштује правило на различите начине – дете је непослушно.
Доследност је кључ, ако не желите да појачају лоше навике. Након што је ваше дете довољно стара да разуме да свако понашање има посљедице, не дајте му да понови шансу. То га само учи да нисте озбиљни и он може изаћи на крај с овим понашањем још неколико пута, јер он зна да неће узети властита правила озбиљно.


Стратегија 6 - Градите поверење засновано на позитивним ставовима

Уверите се да сте градили поверење измедју вас И васег детета засновано на позитивним ставовима и акцијама ваше деце . Хвалите своју децу за њихова позитивна понашања , а награђује их када они показују знаке за сарадњу . Позитивно деловање може бити пут у подизању одговорног детета .
Такодје знајте да се оцекивања која имате о васем детету цесто оставарују, деца несвесно поцињу да се понасају онако како их дозивљавате, па се потрудите да то буду позитивна оцекивања која це деца несвесно да рефлектују на своје понасање.


Стратегија 7 - Имајте редовно времена да разговарајте са својим дететом

У тренутку застоја , када ствари иду добро И нема тењзије , седне са својим дететом и нека знају да је вас посао као родитеља веома озбиљан и ваше намере су да га сачувате и помогнете да израсте у одговорну , продуктивну , самоодрживу одраслу особу који ће бити као срећни и испуњени у животу могуће . Подсетите дете да породица има правила и вредности које су битна његову будућност , да не изазива тугу код детета. С обзиром на узраст детета разговор се мора прилагодјавати али је битно да вам дете казе ста му смета И засто се противи неким правилима, да не дрзи љутњу у себи. Увек објасните да нисте љути на дете, вец да вам смета само одредјено понасање.


Стратегја 8 - Не тражите послушност баш у свему

У реду је захтевати послусност од детета јер је потребно да изгради навике које це му касије у зивоту бити неоподне али када је послусност сама по себи циљ, такав приступ има потпубо супротан ефекат, нема позитивне ефекте, погубан је првенствено јер дете уци модел понасања по коме треба да се увек покорава ауторитету па цак И ако је у праву. Такодје моземо захтевати од детета да промени понасање које це касније да му одмогне у зивоту али никако послусност по питању његовог укуса, стила које треба само да изградјује и допуњује у зивоту.


Стратегија 9 - Не раздвајајте љубав и дисциплину

Многи родитељи и васпитачи не разумеју однос између љубави и дисциплине и значење дисциплине. Они у мислима раздвајају љубав и дисциплину, као да су то две различите ствари. Дисциплина и љубав су нераздвојне. Дете се мора осећати вољеним, и то је најважнији део дисциплиновања. То никако није све, али је најважније. Примена бихејвиористичких техника дисциплиновања, ако није базирана на безусловној љубави према детету, неће дати добре резултате. Дисциплиновање је неупоредиво лакше када се дете осећа искрено вољеним. Базични облици дисциплиновања који се заснивају на љубави су:
Дисциплиновање је неупоредиво лакше када се дете осећа искрено вољеним. Базични облици дисциплиновања који се заснивају на љубави су :
- Гледање у очи (дисциплиновање кроз контакт очима кроз који показујемо љубав и разумевање)
-Примерено додиривање, физички контакт (Порука блискости, онда и онолико колико детету прија и када му прија)
-Усредсређено активно слушање (Дете мора бити сигурно да васпитач разуме оно што оно жели да каже. Када дете зна да ви разумете његова осећања и жеље, много је вољније да позитивно реагује на дисциплину, нарочито када се не слажете са њим)
-Контролисање сопствених осећања (Неконтролисана осећања у свакоме побуђују непоштовање. Зашто да очекујемо супротно од нашег супружника или детета?
Морамо знати да се гнев тешко контролише под одређеним условима. Неки од њих су:
Када је особа депресивна
Када је особа уплашена
Када је психички или физички исцрпљена
Када њен духовни живот није здрав


Стратегиа 10 - Избегните надметање у снази

Оно што можемо дати детету је избор како и када ће нешто направити, али не и избор хоће ли или неће нешто направити. Малишани стално траже начина да задобију више контроле, па је за очекивати
да уколико му се пружи прилика да о нечему одлучује, да ће одлучити у своју корист. Тиме се упуштате у тзв. надметање у снази воље.


Стратегија 11 Парафразирајте питања

Уколико се држите чињеница када формулишете захтев, нећете погрешити. Уместо да кажете "твоја соба је у нереду, хоћеш ли одвојити пет минута времена како би покупио одећу с пода?"
радије реците "ако твоја одећа није у корпи, неће се ни опрати, па одвој пет минута и убаци је у корпу за веш у купатилуи".
Уместо да кажете "хоћеш ли нахранити рибицу?" радије реците "рибица је тако гладна, време је да је нахраниш".
ИГРА И ТВ:
Уместо да кажете "хоћемо ли сада угасити ТВ и радити нешто друго за промену", реците детету "завршио се цртани, па сада идемо напоље у паркић".

ОБЛАЧЕЊЕ:
Уместо да кажете "хоћеш ли обући патике јер каснимо", кажите "патике требају да буду на ногама, јер крећемо".

ОБРОЦИ И ИЗБОР ЈЕЛА:
Уместо "желиш ли грашак за вечеру?" реците "данас имамо грашак с рижом за вечеру".

УЧЕЊЕ НА НОШУ:
Уместо "мислим да је време да почнеш да пишкиш у ношу, јеси ли спреман?", кажите малишану "идемо да седнемо на ношу, желиш ли Wинние тхе Поох или Ноди сликовницу?".

СПАВАЊЕ:
Уместо "изгледаш уморно, јеси спреман за кревет?" кажите детету "Време је за спавање".

ОДВАЈАЊЕ:
Уместо "је ли у реду да мама сада оде?" реците му "мама сада иде и сада ћеш се супер забављати са баком".


Стратегија 12 - Учење детета како да се носи са гневом као честим узроком непослушности

Гнев је природна реакција свих нас, па тако и мале деце. Поступање према дечијем гневу је можда најтежи део родитељства и васпитачког посла. Многи родитељи и васпитачи на дечији гнев реагују на погрешан и деструктиван начин. Када дете постане љуто, оно је прилично ограничено у начину испољавања свог гнева. Има само два избора. Да испољи гнев понашањем или речима. Оба начина отежавају правилно реаговање родитељима и васпитачима. Оба начина су неподношљива и неприхватљива. Шта васпитач може да уради?
Суочени са дечијим гневом, родитељи и васпитачи могу да направе још једну грешку, да плану и истресу терет свог гнева на дете. Деца су беспомоћна пред родитељским гневом. Када родитељ виче на дете, он затвара све природне начине испољавања гнева, и дете мора да га потисне, придодајући му још и родитељски гнев. Због чега је ово толико штетно?

Ако се превише потискује, гнев ће се испољити у облику “Пасивно агресивног понашања”. Пасивно агресивно понашање је, углавном, несвесно (дете не зна да се тако понаша) и усмерено против ауторитета. То је несвесна мотивација детета да пољуља ауторитет (нарочито родитеља и васпитача) радећи супротне ставари од оних које се очекују од њега. Када пасивно агресивне црте почну да карактеришу дечије понашање, дисциплиновање постаје ноћна мора. Појављују се одуговлачење, траћење времена, тврдоглавост, намерна неефикасност и заборавност, често дете почиње поново да пишки или каки у гаће и сл. Несвесни циљ таквог понашања је да узнемири родитеље и друге особе од ауторитета, и тако изазове гнев. Пасивно-агресивни начини понашања су индиректни, лукави и штетни, а њима дете омаловажава себе

Истина је да,као пара из лонца, и гнев мора некако да изађе из детета. Нико, па ни мало дете, не може да потисне гнев и да га стално држи у себи. То би била једна од најштетнијих ствари на које можемо да присилимо мало дете. Ако детету не дозволимо да испољи гнев на неки начин, оно мора да га потискује све дубље и дубље, што може да изазове деструктивне проблеме касније у животу. Ако је дете кажњено због испољавања гнева речима или понашањем, оно нема другог избора осим да потискује гнев и да га затвори у себе. Као последица тога, дете никада неће бити у стању да се зрело носи са гневом. То је замка кажњавања. Кажњавање није начин помоћу кога ћемо да научимо децу како да се носе са гневом.

Приликом учење детета у поступању са гневом морамо се понашати пријатно и одлучно. Пријатно значи са љубављу и љубазно, оптимистично, уздржавајући се од осуђивања и усађивања својих страхова и брига у дете, а нарочито сопственог гнева. Одлучно значи доследно истрајавати на даљим очекивањима везаним за напредовање дететове самоконтроле на лествици гнева. Одлучност не значи крутост и одсуство толеранције. Треба узети у обзир године детета, способности и степен зрелости.

Превод са енглеског 
МАЛА ШКОЛА

No comments:

Post a Comment