Saturday, February 7, 2015

ОТКРИЈТЕ ДА ЛИ ЈЕ ВАШЕ ДЕТЕ РАЗМАЖЕНО


10 СИГУРНИХ ЗНАКОВА

1. Чести изливи беса

Најсигурнији знак размаженог детета су чести изливи беса и љутње, како у јавности, тако и код куће.

2. Никад није задовољно

Размажена деца често нису задовољна оним што имају, те чим виде друго дете да се, на пример, игра са играчком коју он нема, малишан ће одмах хтети идентичну играчу.

3. Не жели да вам помогне


Ниједно дете није одушевљено спремањем собе, али кад престану да буду бебе, деца морају родитељима да помажу у мањим пословима – као што је поспремање играчака.

4. Покушава да контролиште одрасле

Размажена деца често немају границу између односа према вршњацима и односу према одраслима, те од свих очекују да их увек слушају и испуњавају њихове жеље.

5. Срамоти вас у јавности

Повремени “испади” се могу толерисати, али ако вас малишан намерно срамоти у јавности како би привукао пажњу, то је још један знак да сте га размазили.

6. Не жели да дели ствари ни са ким

Малишани временом науче да деле играчке, грицкалице и сл. са браћом, сестрама, и другарима. Размажена деца обично то избегавају.

7. За све морате да га молите

Родитељ треба да буде ауторитет, а дете треба да слуша све што му родитељ каже. Не смете да дозволите да морате да молите своје дете сваки пут кад треба нешто да изврши.

8. Игнорише вас

Ниједно дете не воли да чује ‘не’, али не би требало да вас игнорише када му то говорите.

9. Не жели само да се игра

До четврте године дете би требало да буде вољно и способно да се игра само. Ако увек “тера” родитеље или пријатеље да се играју с њим, то је знак да има потребу за пажњом.

10. Морате да га “подмићујете”

Родитељи не би требало да децу подмићују новцем, играчкама или неким посебним третманима како би оно обављало свакодневне послове и извршавало своје обавезе.

No comments:

Post a Comment