Friday, February 13, 2015

Најмања птица на свету


Колибри, најмања птица на свету, може да лебди у ваздуху. Једине птице које лете уназад су колибрији. Иако им тело нема више од два грама, оне могу да лете брзином од 100 км на час и да при том замахну крилима и до 80 пута у секунди. Користе 20 пута више кисеоника него један врабац који је за њих прави џин, па колибри стога удахне ваздух 300 пута у минуту. Ова птичица може видети ултравиолетно светло! Када лебди у месту, крилима маше 100 пута у секунди.

Наизглед крхки колибри једно је од најјачих бића у животињском царству, јер око 330 врста успева да опстане у различитим и понекад суровим пределима: од Аљаске до Аргентине, од пустиња Аризоне до обала Нове Шкотске, од бразилских низијских шума до снежне границе на више од 4.500 м у Андима!

Колибри има веома дугачак језик, расечен на два дела, и пије нектар као маче млеко, лапћући га ударцима језика тринаест пута у секунди.
Најмања птица на свету, колибри, у току дана обиђе око 2.000 цветова, а ако се нађе на расцветалом дрвету, може опрашити 27 цветова за један минут! Највећа брзина колибрија којом се обрушава у помоћ својим птићима достиже и 100 км на сат.

Колибрију ноге служе само као прибор за слетање; он никада њима не скакуће, нити хода. Чак и кад се само окреће на гранчици или се за центиметар помера у страну, он се служи крилима!

Срце колибрија, величине зрна грашка, просечно откуца 500 пута у минуту!

С масом мањом од два грама, међу колибријима је најмањи Хеленин колибри са Кубе, а највећи је велики колибри тежак 23 грама!

Језик колибрија палаца и до 13 пута у секунди! Рамена кост код колибрија може се окретати више од 180 степени у раменом зглобу, омогућавајући им тренутну промену смера. Најмањи колибрији могу замахнути 80 пута у секунди и накратко убрзати до готово 100 замаха крилцима у секунди!

Упркос својим летачким способностима, колибри 80 посто свог живота проведе у мировању. Најмање јаје од свих птица има јамајчански колибри. Два јајета су била дужине од 10 мм, а тежила су 0,365 и 0,375 грама.

Када мирује, срце колибрија откуца 500 пута у минути.

Црвеногрли колибри приликом лета у месту мора 54 пута у секунди да замахне крилима, за цик-цак лет потребно је 75 замаха, а при овом лету који достиже брзину од око 80 км на сат чује се зујање. У време свадбених летова, који се састоје од високих узлета и обрушавања и осталих ваздушних акробација свадбених игара, замаси крила могу достићи 200 пута у секунди!

Колибри се храни цветним нектаром, поставља се усправно изнад одабраног цвета и за то време по неколико пута урања језик у унутрашњост цветне чашице, али никада не слети на цвет!

Колибрији могу летети у било ком смеру, лево, десно, горе, доле, чак и уназад! Гнездо птице колибри је као напрстак.

No comments:

Post a Comment