Saturday, February 7, 2015

СВАКО ДЕТЕ МОЖЕ ДА УЂЕ У ЦАРСТВО КЊИГА

20. март - Међународни дан приповедања
СВАКО ДЕТЕ МОЖЕ ДА УЂЕ У ЦАРСТВО КЊИГА 

" Негде у скривеним угловима свога ума, дете само са књигом ствара сопствене слике које превазилазе све границе. Ове слике су од суштинског значаја за човечанство. Све велике ствари су се прво десиле у нечијој имагинацији, а како ће изгледати свет сутрашњице зависи много од степена имагинације који постоји у онима који данас уче да читају као и од оних који их уче. Зато су деци потребне књиге . " Астрид Линдгрен 

Једна од важних потреба које треба развити код детета јесте потреба за читањем књига. Важно је да дете научи да правилно користи граматичка правила, да анализира књижевни текст али је можда још важније да научи да ужива учитању. Постизање задовољства читања књига утолико је важније што ће га можда временом бити све теже остварити. Уживљавајући се у тај други свет, дете нужно ствара сопствене слике, види боје, осећа мирисе, чује звуке.. интезивно замишља оно о чему говори текст. И тако помоћу имагинације улази у царство књига.
Када прочита неку књигу дете це да научи да ужива, схватиће колико је важан доживљај, разумевање, саосећање и онда ће у једном тренутку схватити да у књигама све пише и пожелеће да види шта ту све има..

И ето нас на крају приче учитељица, учитељ или васпитач има велику моћ да разуме причу сваког детета, да буде његова добра вила и да га уведе у царство књига.
Желимо вам пуно успеха на том путовању .

Једна је мајка одвела свог сина Алберту Еинстеину да је лично упути како дечака усавршити у математици. "Покушајте му причати приче” одговорио је Еинстеин. Али мајка је инсистирала да јој каже нешто конкретно о математици. Еинстеин јој је одговорио: ”Причајте му приче ако желите да буде интелигентан, а ако желите да постане мудар, причајте му још више прича”. Алберт Анштајн

Припремила 
МАЛА ШКОЛА

No comments:

Post a Comment