Tuesday, February 10, 2015

(Не)Безбедност деце на интернету


Лоша страна интернета између осталог јесте и небезбедност деце !!
Родитељи су најближе особе детету које морају да кроз превентивно деловање заштите дете од штетног утицаја интернета и опасности које свакодневно вребају.

Родитељ треба да :

- Оствари такав ауторитет са децом заснован на поверењу, разумевању и заједничком деловању !!! Што значи да ваше дете у сваком тренутку може да се посаветује са вама, да не крије ништа од вас, да сме да вам се повери када има неки проблем нпр када добије претећу поруку, уведите правила и будите доследни у њиховом поштовању !

- Скрене пажњу својој деци да личне податке не размењују са другима или размењују веома пажљиво . Не давати број телефона, адресу куће, адресу школе уколико довољно не познајемо ту особу и наравно не пре него се посаветује са родитељима . Објасните опасности несмотреног давања података, ДА И НИСУ БАШ СВИ ФИНИ, КАО ШТО СЕ НАМА ЧИНИ !!!

-Скрену пажњу свом детету да не не отварају све ЕМАИЛ ПОРУКЕ ( Емаил поруке могу да садрже вирусе и њихово отварање није погодно за дечију сигурност) и не одговарају на поруке и позиве непознатих особа уопште, посебно на претеће поруке али да такве садржаје увек сачувају, да не остварују контакт путем скајпа и других мреза уколико не познају особу.

-Да разговарају са својом децом о опасностима сусрета уживо са онлајн познаницима. Интернет је фантастично место за упознавање нових људи, али како бисте избегли изненађења, уколико ваше дете жели да се састане са особом за коју мисли да је поуздана обавезно договорите се са својим дететом да приликом оваквих сусрета буде присутна нека одрасла особа и наравно успоставите претходно спомињани ауторитет медусобног поверења.

-Охрабрите своју децу да поштују Интернет бонтон . Интернет бонтон представља скуп неформалних правила о понашању на Интернету. Једноставно речено: Што је дозвољено у реалном животу дозвољено је и на Интернету. Што је забрањено у реалном животу, забрањено је и на Интернету .

- Да не будете сувише критични према истраживању Интернета . Ваша деца могу случајно да налете на неодговарајући садржај. Искористите ову прилику да продискутујете о садржају и сложите се око правила коришћења !

- Образујте се. Важно је да образујете себе и потом своју децу о Интернет безбедности.

- Да не криви дете за грешку коју је направило онлајн . Уколико вам дете исприча о неком случају када се понело некоректно или је направило погрешну одлуку немојте га кривити, већ будите подржавајући и објасните како је требало поступити. Ово ће вам помоћи да дете буде искрено са вама у будућности.

- Подесите одговарајући ниво безбедности на рачунару : активирајте програме који спречавају приступ сајтовима са непримереним садржајем, научите децу да користе надимке уместо правог имена.

- Да не брину да ће њихови савети и родитељска подршка створити код деце комплекс, јер је опрезност и превентива је потребна не само на интернету вец и у реалном животу.

- Ако пак родитељ жели да упропасти своје дете, заборавите све ово горе наведено, допустите му да ради шта хоће, да се чује са сваким само да би нешто научило, како би створило "ИСКУСТВО" само, да не би имало комплекс и у будућности било превише уплашено, нервозно.. ( што је немогуће када постоји искрен родитељски контакт ), остварићете свој циљ тј. имаћете дете које се без ваше подршке прилагођава свету за који није спремно и полако улази у зачарани круг !!!

No comments:

Post a Comment