Saturday, February 7, 2015

Кодекс понашања родитеља у предшколској установи

Сваки родитељ би требало да ради оно што је у најбољем интересу детета и што ће најпре допринети његовом развоју и учењу. Стални непримерени односи са својом и другом децом у вртићу, васпитачицама и родитељима друге деце допринеће смањеном квалитету рада предшколске установе и квалитетног рада са децом унутар ње.

Кодекс понашања родитеља у предшколској установи

Циљ овог кодекса за родитеље је да се ближе утврде правила понашања родитеља у Предшколској установи како би се успоставили добри сараднички односи као услов за квалитетан рад у Предшколској установи.


Кодекс понашања родитеља је подељен на неколико сегмената
однос према свом детету
однос према другој деци
однос према васпитачу детета
однос према другим родитељима у групи
однос према Предшколској Установи


Однос према свом детету

Родитељ је дужан да својим понашањем васпитно делује на своје дете.
Родитељ активно прати развој свог детета, тако што од васпитача добија информације о дететовом развоју.
Родитељ подржава спровођење васпитно-образовног рада који је прописан по програму Предшколске установе.
Родитељ је дужан да доводи дете у Предшколску установу, или овласти писмено ко може да преузме дете, у термину који је прописан.

Однос према другој деци

Родитељ не сме да вербално и физички малтретира и/или туче другу децу, њихове родитеље или чланове породице или запослене када борави у Предшколској установи.
Родитељ не сме насилним путем да решава евентуалне размирице и проблеме које његово дете има са другом децом, родитељима или запосленима када борави у Предшколској установи, или се затекне са децом и васпитачем када су деца на некој активности ван просторија Предшколске установе. Уколико се то деси, васпитач је дужан да о оваквом понашању родитеља или члана породице обавести руководиоца објекта или директора Предшколске установе, односно полицију.

Однос према васпитачу детета

Родитељ је дужан да редовно присуствује родитељским састанцима, а у случају потребе, долази на индивидуални разговор са васпитачем.
Родитељ или члан породице не сме да на било који начин вербално или физички малтретира, понижава, исмева, напада и/или вређа васпитача. Уколико се то деси, васпитач је дужан да о непримереном понашању родитеља или члана породице обавести руководиоца објекта директора Предшколске установе, односно полицију.
У циљу што бољег и квалитетнијег рада са децом, пожељно је да родитељ обавести и разговара са васпитачем о свему што сматра да би било корисно за његово дете, било да се ради о радосним дешавањима (рођење брата, сестре, венчања) или непријатним догађајима (смрт, болест, развод).
Начин одевања родитеља

Родитељ је дужан да се облачи прописно, као што је предвиђено за облачење у Јавним установама.

Однос према другим родитељима, допринос у раду са осталим родитељима.

У складу са својим могућностима родитељ може да да свој лични, стручни и/или материјални допринос у побољшању услова живота и/или остваривању планираних задатака у оквиру Предшколске установе. Сваки допринос родитеља адекватно се вреднује – захвалницом или признаницом.

Однос према Предшколској Установи

Родитељ не сме да улази у радне просторије Предшколске установе мимо термина одређеног за родитељске састанке, индивидуални разговор, односно термина утврђеног за пријем и одлазак деце, издавању потврда или неких других исправа које Предшколска установа може да изда родитељима, ако родитељи нису у могућности да лично доводе и одводе дете дужни су да дају писмено овлашћење оверено у установи за две пунолетне особе.

Родитељ код руководиоца објекта, педагога, психолога или директора долази у складу са претходним договором или позивом.
Родитељ је дужан да обавештава васпитача о разлозима изостајања детета, када се ради о изостајању због болести детета важно је да се родитељ консултује са лекаром кад дете може да иде у групу деце и изостанак правда са лекарским уверењем.

Поред свега наведеног родитељи су дужни да у свему поступају у складу са Статутом и Правилима понашања у Предшколској установи и важећим Законом. Непоштовање и непоступање по овом кодексу повлачи одговорност родитеља.

Извор: uvv.rs

No comments:

Post a Comment